Responsive koduleht

Tehes tänapäeval kodulehte oleks mõistlik kui mitte kohustuslik teha veebileht ka nutiseadmete jaoks loetavaks. Miks? Vastus on lihtne, suur osa internetis surfajaid kasutab arvuti asemel tahvlit või nutitelefoni ning kui sinu koduleht on nutiseadmes keerukalt loetav, navigeerimine raske siis ei taha keegi seda lehte külastada. Seega on mõistlik teha  koduleht mobiili sõbralikuks.

Mis asi on “Responsive Web Design”?

Lühidalt öeldes on tegemist kodulehe disainiga mis suudab end ümber kohantada erinevate ekraani suuruste peale (jagades sisu korrektselt ekraanil laiali) tagades sellega kasutajale selges ja õiges mõõdus teksti, pildi, video ja mugava navigeerimise lehtede vahel.

image

Kuidas teha “Responsive Web Designiga” enda kodulehele?

Selleks, et veebileht oleks loetav nii 24 tolliselt ekraanilt ning ka näiteks “Iphone 4-jalt” tuleb kodulehte tehes lisada stiili faili (või luua uus stiili fail, kuidas mugavam on) vastavad punktid.  Kuid tavakasutaja jaoks muutub antud asi keeruliseks. Lihtsam on otsida internetist nii öelda “Starter teema”, mis on kirjutatud juba “Responsive Web Designe” toega ja teha selles muudatusi vastavalt vajadusele.

Kas “Responsive Web Design” on sama mis “mobiiliveeb”?

Ei tegemist ei ole sama asjaga. Mobiiliveeb on erilahendusega vähendatud mahus ja graafikas koduleht, mis on kohandatud väikestele mobiiliekraanidele. Mobiiliveebi puhul kuvatakse vaid kõige olulisemat infot, mis on kasutajale vajalik liikvel olles. Responsive Web Design aga kohandab terve lehe vastavalt ekraani suurusele säilitades kogu lehel oleva info.

Kumb on parem kas “Mobiiliveeb” või “Responsive Web Design”?

Mina eelistan teist varianti kuna reeglina vajab mobiiliveeb eraldi sisuhaldust ning seega tuleks toimetada kodulehte uuendades kahe sisuhaldusega, mis on suhteliselt tüütu. Kuid panin kirja mõlema plusse ja miinuseid vaata ise kumb on parem:

Mobiiliveebi plussid:

Kiire: Mobiiliveeb arvestab mobiili omadustega, mistõttu sisu laeb tunduvalt kiiremini kui “Responsive” lehe puhul.

Lühike konkreetne sisu: Kasutaja saab kiirelt kätte kõige olulisema info

Mobiiliveebi miinused:

Eraldi sisuhaldus: Mobiiliveebi kohandatud sisu nõuab tavalisest veebist eraldi sisu ja selle haldamist.

Sisust võib puudu jääda: Kasutaja ei saa seda infot mida saab “Responsive” disainiga lehelt lugedes. Seega võib saadud info vähesus osutuda probleemiks

Maitsetu kujundus: Üldjuhul on mobiiliveebid mageda ja lameda kujundusega.

Responsive veebi plussid:

Ei ole vaja eraldi sisuhaldust

Kogu info kasutajale: Kasutaja saab lehelt kõik info mitte aind osakese sellest.

Näeb kena välja:

Responsive veebi miinused:

Võib olla aeglane: Eriti siis kui leht sisaldab palju multimeediat.

 

Originaalis avaldatud Rando´s veebis

 

 

 

Kirjutanud

Rando's

Olen IT haridusega noor IT huviline. Töötan IT firmas tehnikuna ning pakun teenust ka eraviisiliselt arvutite remondi ning hoolduse alal. Külasta kindlasti minu veebi http://rando-rooberg.planet.ee/ Kui on küsimusi võid julgelt kirjutada oma küsimuse mulle e-mailile rooberg.rando@gmail.com